Qualitats del so
La música està feta de so, però de què està fet el so?, què és?
Quan copegem un objecte, quan premem una corda tensora, quan bufem a través d´un tub, quan parlem i cantem, produïm sons.
La naturalesa també està plena de sons. El vent que s`agita, la pluja, els ocells, les ones del mar, etc., i per descomptat, el so sorollós de les ciutats, el trànsit, els centres comercial i el bars.
Tots els sons que ens envolten es produeixen i ens arriben de la mateixa manera.
EL SO
1.1 Com es produeix
El so es produeix quan vibra un cos i aquest moviment es trasmet en forma d´ona sonora fins a arribar a la nostra orella. La vibració d´una corda tensa, d´una goma, de les notres cordes vocals, de la membrana d´un tambor, de l´aire a través d´un tub, de qualsevo objecte que es copegi, és el que produeix el so.

1.2 Com es propaga
El so es propaga a gran velocitat. Les ones viatgen per l´aire a 34o metres per segon i es trasmeten de la mateixa manera que s´estenen les ones en l´aigua quan llancem una pedra.
Quan les ones sonores troben un obstacle en el seu recorregut, es refleixen, és a dir, reboten i tornen en sentit contrari cap a la font del so. Si com en una habitació i piquem amb les mans, el so rebota contra les parets, el terra i el sostre , la qual cosa fa que es prolongui i trigui més temps i explica per què la música no sona igual en un auditori de concerts, un pavelló d´esports, a l´aire lliure o en una església.
Normalment, el so es propaga per l´aire però també es pot transmetre a través d´altres mitjans com l´aigua o els cossos sòlids. De fet, el so es propaga a més velocitat en l´aigua (1.435 m/s) i encara més en material com ara la fusta (3.900 m/s) o el ferro (5.00 m/s).
1.3. Com sentim
L´orella recull els sons a través del timpà, que és una membrana molt fina que connecta l´orella externa am l´orella mitjana. Quan les ones sonores xoquen contra el timpà, el fan vibrar i després converteixen les variacions de pressió de l`aire en impulsos verviosos que envien la informació rebuda al cervell.
L´orella humana no pot captar tots els sons. No podem sentir totes les altures de so ni totes les intensitats. Respecte a l´altura, només percebem les freqüències compreses entre 20 i 20.000 hertzs (HZ), és a dir, entre 20 i 20.000 vibracións per segon. Aquests límits constitueixen els denominats infrasons i ultrasons. Quan a la intensitat, tampoc podem percebre un so l`amplitud del qual sigui menor a cert valor mínim. La intensitat mínima es denomina llindar d´audibilitat i es correspon amb 10 decibles. La intensitat máxima suportable per a l´orella se situa en els 120dB, i es denomina llindar de dolor.
1.4 Diferències entre so i soroll
El so és una sensació auditiva que es produeix per la vibració dels cossos les ones dels quals es propaguen a través de medis físics fins a arribar a la nostra orella. Però el soroll també respon a aquestes mateixes característiques.
Físicament, el so i el soroll es diferencien per la periodicitat de l´ona: les vibracions que produeixen allò que anomenem so són vibracions regulars o periódiques. Les vibracions que produeixen allò que anomenen soroll són vibracions irregulars o aperiódiques, sense entonació fixa, que generen una sensació confusa.
Tanmateix, la diferència més significativa, i alhora més subjectiva, entre so i soroll, depèn de factors psicològics o de gustos personals. Entenem per soroll un so molest o desagradable i anomenen so allò que ens agrada o ens produeix una sensació més agradable.
esta bien
ResponderEliminar